İYİ TARIM BELGELENDİRMENİN ASKIYA ALINMASI, GERİ ÇEKİLMESİ ve KAPSAM DARALTILMASI PROSEDÜRÜ
- AMAÇ
Bu prosedürün amacı; sertifikasyonun sonlandırılması, daraltılması, askıya alınması veya geri çekilmesi için uygulanacak yöntemleri ve sorumlulukları belirlemektir.
- TANIMLAR
Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
Komite: Bakanlıkça oluşturulan, İyi Tarım Uygulamaları Yönetmeliğinin uygulanmasını takip ve temin eden İyi Tarım Uygulamaları Komitesi.
- İLGİLİ DOKÜMANLAR
-
- UYGULAMA
- Sertifikasyonun Sonlandırılması
Üretici/üretici örgütü/müteşebbisin yeniden sertifikasyon talebinde bulunmaması, sertifikasyon kapsamındaki ürün üretimini durdurması veya üretici/üretici örgütü/müteşebbisin kapanması durumunda, sertifikasyon sonlandırılarak, kamuoyuna duyurulur.
- Sertifikasyon Kapsamının Daraltılması
Üretici/üretici örgütü/müteşebbisin, sertifikasyon kapsamının bir kısmı için sürekli ya da ciddi olarak sertifikasyon şartlarını yerine getirmemesi durumunda, IFC-GLOBAL, üretici/üretici örgütü/müteşebbisin sertifikasyon kapsamını, şartları karşılanmayan kısmı dışarıda tutacak şekilde daraltabilir. Böyle bir daraltmada, sertifikasyon için referans olan İyi Tarım Uygulamaları Yönetmeliği şartlarıyla uyum dikkate alınır.
- Sertifikasyonun Askıya Alınması
Sertifikasyon, aşağıdaki şartların oluşması durumunda, altı (6) ayı aşmamak kaydı ile askıya alınır:
- Sertifikalandırılmış ürünlerin, sürekli ya da ciddi olarak, sertifikasyon şartlarını karşılayamaması,
- Sertifikalandırılmış üretici/üretici örgütü/müteşebbisin yeniden sertifikasyon kontrollerinin yapılmasına izin vermemesi,
- Sertifikalandırılmış üretici/üretici örgütü/müteşebbisin gönüllü olarak geçici askıya alma talebinde bulunması,
- Gerçekleştirilen kontroller sonucunda düzeltici faaliyetler için verilen en fazla yirmi sekiz (28) günlük süreye rağmen; İyi Tarım Uygulamaları kriterlerinden 1. derecedeki kriterlerin herhangi birine uyulmaması ve 2. derece kriterlerin %5 den fazlasında uygunsuzluklar bulunması,
- Kontrollerde tespit edilen uygunsuzlukların, belirlenmiş sürelerde giderilmemesi,
- Sertifikasyon kurallarına uyulmaması,
- Kontrol ücretlerinin ödenmemesi.
Kontrol sonucunda sertifikasyonun askıya alınmasının önerilmesi durumunda askıya alma kararı, Sertifiker tarafından alınır. Sertifikasyonun askıya alındığı, ilgili üretici/üretici örgütü/müteşebbise yazılı olarak bildirilir.
Askıya alınmayı gerektiren diğer durumlarda sertifikasyonun askıya alınması kararı, Sertifiker tarafından alınır. Sertifikasyonun askıya alındığı, ilgili üretici/üretici örgütü/müteşebbise yazılı olarak bildirilir.
Askıya almada, üretici/üretici örgütü/müteşebbisin sertifikası geçici olarak geçersizdir. IFC-GLOBAL, üretici/üretici örgütü/müteşebbisin, askıya alma durumunda sertifikasyonun tanıtımını/reklamını yapmaması, yapılan sözleşme ile güvence altına alınmıştır.
Üretici/üretici örgütü/müteşebbisin buna uymadığının tespit edildiği durumlarda, yazılı bir uyarı yapılır ve gerekirse yasal tedbirler alınır. IFC-GLOBAL, askıya almanın web sitesinde veya basın organlarında yayımlanması dahil olmak üzere uygun saydığı diğer bütün tedbirleri alabilir.
IFC-GLOBAL, askıya alma süresi sonunda, uygunsuzluğun kapatılmadığını tespit etmesi durumunda, sertifikanın ve sözleşmenin iptali işlemini uygular.
Grup sertifikasyonuna dahil üretici/üreticilerin yapacağı uygunsuzlukların sonuçları, Kontrolör tarafından hazırlanacak gerekçeli raporda belirtilmek suretiyle sadece uygunsuzluğu yapan üretici/üreticileri etkilediği durumda iptal işlemini; sadece uygunsuzluğa neden olan üretici/üreticilere uygulanabilir.
Askıya alma işlemi uygulanan üretici/üretici örgütü/müteşebbisler, karardan itibaren en geç bir (1) ay içinde Bakanlığa bildirilir.
Üretici/üretici örgütü/müteşebbisler, kendilerine uygulanan işlemlerle ilgili olarak IFC-GLOBAL tarafından yapılan tebliğ tarihinden itibaren bir (1) ay içerisinde Komiteye itiraz edebilir.
- Sertifikasyonun Askı Halinin Kaldırılması
Sertifikasyonu askıya alınan üretici/üretici örgütü/müteşebbisin, askıya alma gerekçelerinin ortadan kaldırıldığını yazılı olarak IFC-GLOBAL’e bildirmeleri durumunda, askıya alma işlemi kaldırılır. Bu amaçla, askıya alma gerekçesinin ortadan kaldırıldığının teyidi için, IFC-GLOBAL tarafından üretici/üretici örgütü/müteşebbiste bir kontrol gerçekleştirilir.
Askı halinin kaldırılması kapsamında gerçekleştirilen kontrolün kapsamı ve süresi, sertifikasyonu askıya alma gerekçesine bağlı olarak belirlenir.
Kontrol sonunda, uygunluğu doğrulanan üretici/üretici örgütü/müteşebbisin sertifikasyonunun askı hali kaldırılır. Askıya alınma gerekçeleri ortadan kaldırılmadığı durumda, sertifikasyonun geri çekilmesi yoluna gidilir.
Sertifikasyonun askı halinin kaldırılması üretici/üretici örgütü/müteşebbise yazılı olarak bildirilir.
- Sertifikasyonun Geri Çekilmesi
Sertifikasyon aşağıdaki durumlarda geri çekilir:
- Üretici/üretici örgütü/müteşebbisin talebi,
- Üretici/üretici örgütü/müteşebbisin iflası veya sertifikasyon kapsamındaki faaliyetine son vermesi,
- Üretici/üretici örgütü/müteşebbise ait tüzel kişiliğin değişmesi,
- Üretici/üretici örgütü/müteşebbisin askıya alma şartlarını kabul etmemesi,
- Üretici/üretici örgütü/müteşebbisin askıya alma gerekçelerini ortadan kaldırmaması,
- Üretici/üretici örgütü/müteşebbisin askı süresi sonunda takip amaçlı kontrol yapılabilmesi için teyit vermemesi,
- Askı halinin kaldırılması için gerçekleştirilen takip amaçlı kontrollerde, belirlenen uygunsuzlukların öngörülen sürelerde kapatılmaması,
- Üretici/üretici örgütü/müteşebbisin sertifikasyonu, sertifikasyon kapsamında belirtilen üründen farklı alanlarda, yanıltıcı ve haksız kullanması,
- Üretici/üretici örgütü/müteşebbisin adresinde bulunamaması,
- Üretici/üretici örgütü/müteşebbisin sertifikasyon ve ekleri üzerinde tahrifat yapması sonucu.
Üretici/üretici örgütü/müteşebbisin sertifikasyonu askıya alındıktan sonra (6) altı ay içerisinde takip kontrolü için başvurusu olmamışsa Sertifikerin kararı ile sertifikasyonu geri çekilir.
Sertifikasyonun geri çekilmesi durumunda üretici/üretici örgütü/müteşebbisin aşağıda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmesi gereklidir:
- IFC-GLOBAL sertifikasyon ve logosunun kullanımının durdurulması,
- İptal edilen sertifikasyon kapsamındaki her tür haktan vazgeçilmesi,
- Ödenmemiş sertifikasyon ücreti veya kontrol ücretlerinin ödenmesi.
Sertifikasyonun geri çekilmesini takiben bir (1) ay içerisinde üretici/üretici örgütü/müteşebbisin, logoyu her tür yazışma ve tanıtım materyalinden çıkarması gerekmektedir. Aksi takdirde IFC-GLOBAL;
- Bakanlık ve TÜRKAK ile diğer kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarına duyurur,
- Üretici/üretici örgütü/müteşebbisin sertifikasyonu, sözleşme kurallarını ihlal etmek suretiyle illegal olarak kullandığını, çeşitli yayın organlarında duyurur,
- Bu yüzden oluşacak maddi ve manevi zararların giderilmesi için yasal yollara başvurur.
Sertifikanın iptali işlemi uygulanan üretici/üretici örgütü/müteşebbisler, karardan itibaren en geç bir (1) ay içinde Bakanlığa ve TÜRKAK’a bildirilir.
Aynı zamanda, iptal işlemi uygulanan üretici/üretici örgütü/müteşebbisler, diğer kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarına da en geç bir (1) ay içinde bildirilir.
Üretici/üretici örgütü/müteşebbisler, kendilerine uygulanan işlemlerle ilgili olarak IFC-GLOBAL tarafından yapılan tebliğ tarihinden itibaren bir (1) ay içerisinde Komiteye itiraz edebilir.